6 aug. 2013

Jag jag jag!

Vem är jag?

Funderar du på det ibland? Vem är jag? (Alltså inte att du undrar vem jag är utan du undrar vem du är.)
Vad tycker jag?
Hur mår jag?
Varför tycker jag som jag gör?
Vad vill jag?
Vad vill jag inte?
Vad tycker jag om?
Vad tycker jag inte om?

Jag är en tänkare så dessa tankar bor i mig konstant. Och inte sjuttsingen vet jag om jag har alla svar. Borde man ha det?


Borde man veta vem man är exakt? Är det meningen att man ska veta vad man tycker, vad man gillar, vad man inte gillar, vad man vill, vad man inte vil? Jag vet det inte. Inte förrän jag står där rakt framför en situation och magkänslan säger vad som gäller. Ska jag lyssna på magkänslan då? Ska jag utmana magkänslan?

Vem har svaren på alla dessa frågor?
Måste man ställa dem?
Sen, om man nu plötsligt vet något, gäller det för evigt då?

Inte så säkert va?

LIVET är ett enda stort frågetecken om du frågar mig. Livet är också ett enda stort svar på alla frågor.

Men inget är för evigt. Varken livet, svaren eller frågorna.

Jag är mamma. Det vet jag med varje por i kroppen. Mamma till fyra barn. Tänk ändå! Vilken grej! Det är en stark identitet för mig även om det är en roll som förändras hela tiden.  Jag är inte samma mamma till fyra tonårsbarn som jag var till fyra småbarn. Inte alls, rollen är helt annars. Det kändes naturligt för mig från första stund att bli mamma. Jag hade en magkänsla för hur jag skulle göra. Vilken tur. Det är ju inte självklart. Men visst kommer det stunder då jag känner mig oduglig och totalt ställd även som mamma. Men det brukar lösa sig på nåt sätt. Jag brukar oftast konsultera andra föräldrar. Fråga och lyssna på så många som möjligt och sen försöka hitta mitt sätt i allt det kloka.

Jag gillar rum och hus och möblemang och färger och tapeter och arkitektur och allt som hör därtill. Det är inte särskilt "fint" att gilla sånt enligt vissa. Lite fnysfnys över det bland en hel del människor. Men vem bryr sig. JAG gillar det och blir glad av det. Rum. Liv. Miljöer. Det går jag igång på.

 Jag tycker så mycket om mönstrade tapeter. Så mycket att det känns som en förälskelse ibland.


Om jag hör pianomusik blir jag mjuk och lugn i kroppen och själen. Jag drömmer på allvar om att kunna spela Chopin sådär vackert att det liksom glittrar i luften i rummet. Och jag blir oerhört frustrerad över hur lite jag kan och hur svårt det är att lära sig!

Jag har svårt att sitta still. Flänger runt och gör saker hela tiden utan att jag egentligen tycker att jag får nåt gjort. Det är liksom en lite orolig känsla i kroppen om jag inte hoppar upp ibland.


Jag går barfota så fort säsongen tillåter. På grus och sten och barr och vått gräs och i sand och på asfalt. Enda gången jag vill ha skor ute är i jord. För jag är rädd för daggmaskar. (Jag vet!!!)


Jag gillar vissa smaker väldigt mycket mer än andra. Som basilika. Varje gång jag äter basilika (och det gör jag mest varje dag) får jag en alldeles speciell känsla i mig. En glad, överraskad, lycklig känsla. Bara av en smak! Jag blir liksom glatt överraskad varje gång över hur totalt perfekt basilikan landar i min gom. Smaken är jag.
Jag borde kanske heta Basilika istället för Persilja.

Jag gillar nötta saker. En nött möbel med avskavd färg och en massa hack i ytan är bättre än en ny möbel. Gamla öde hus är jag särskilt svag för. Ju gamlare och skruttigare desto bättre.


Jag gillar att åka båt när det är vind så att vågorna blir höga och man verkligen känner att man är på havet. Jag gillar att titta på vågorna som bygger på och ibland blir dubbelt så höga och hur båten hoppar och smashar ner mellan två vågor.

Jag tycker om att knipsa av gamla blomknoppar och skrumpna blad på växter och liksom städa växten så att den blir så fin som möjligt.

Jag tycker mycket om att se film men vill vara helt koncentrerad och uppslukas då av en slags magi där jag blir ett med filmen och historien och jag tycker inte om när någon kommenterar eller kritiserar skådespeleriet eller handlingen under tiden.

Jag tycker om att bära ut alla möbler på sommaren och skura dem och skura rummet och sen lyfta in allt igen och liksom börja från scratch med nedsmutsningen igen.

Jag tycker att ren tvätt är det allra tråkigaste i hela världen att ta hand om. Tvätta och hänga tycker jag om.


Jag tycker om djur. Jag tycker om att prata med dem och jag tycker att jag förstår dem mer än människor ibland.
Att ha en blogg och vara så här egotrippad är också ganska roligt. Kanske någon tänker: Hon pratar bara om sig själv och lägger ut bilder på sig själv. Hmpff. Så opassande...
Jag bryr mig på tok  för mycket om vad andra tycker om mig. Det är något jag tycker är svårt att ändra på. Däremot gräver jag inte ner mig över sånt. Märker jag att någon är ogillande  försöker jag mest undvika den personen istället för att ägna energi åt att undra varför och hur jag ska få den att ändra på sin uppfattning eller ännu krångligare ändra mig så jag passar. Det finns alltid någon som inte tycker att man passar i deras mall för hur man borde vara.

En av mina absoluta favoritsysselsättningar är att leka och spela spel. Jag kan aldrig få nog. En fest som innehåller lekar är tusen gånger roligare än en där man bara sitter och pratar en hel kväll. Det hänger säkert ihop med min kroppsliga orolighet. Jag tycker över huvud taget att det är alldeles för lite lekar och speltillfällen i tillvaron.
Jag läser jättemycket. Så fort jag hinner. Jag har alltid en bok på gång och jag tycker om att ta på böcker, lyfta dem, lukta på dem, bläddra. Jag gillar att äga böcker.

Jag skulle jättejättegärna höra er som läser här berätta lite såna här knäppanekdoter om er själva. Jag vill veta om ni har nageltrång eller armsvett och gärna vad ni äter när inte andra ser och vad ni drömmer om och är rädd för och ja allt möjligt sånt som man inte kan se på ytan.

7 kommentarer:

 1. Jag är också rädd för daggmaskar! Ogillar myror sedan jag blev biten som barn.
  Jag är galen i dragon.
  Kan gå barfota i skogen och stå två dm från huggormar utan att bli rädd.
  Jag tycker inte om att leka - men vill gärna trots det.
  Kan börja sjunga mitt i stan utan att tänka på att det är folk runt mig men blir livrädd när jag står i kören håller igen.
  Jag är vänsterhänt. Kan inte sitta still, blir rastlös när jag inte har en bok eller något annat att sysselsätta mig med.
  Drömmer stora drömmar och vill så gärna lära mig spela piano.
  Försöker lära mig att släppa taget och inte ta allt så allvarligt.

  Det var väl lite om mig det ;)

  SvaraRadera
 2. Haha vad glad JAG blir över dessa rader!!!
  Vi som läst vet nu precis hur du är. Åtminstone i grova drag :)
  Känner igen mig själv i mycket förutom att jag blir så lycklig över matbord av nån underlig anledning. Alltså det känns som jag vill skapa med smaker, musik och färger och det gör mig så glad när jag lyckas.
  Måltiden blir en upplevelse som jag vill dela med av. Kanske inte varje dag men minst en gång i veckan!
  Detta är ju inga världsförändrande aktiviteter men filosofin är att det lilla är minst lika viktigt. Tänker att barnen får stunder då vi kan prata om det vi tycker är viktigt. om sig själva, om politik och annat.

  Ha det fint och tänk vidare..du inspirerar mig!
  Hälsar Päivi från Göteborg

  SvaraRadera
 3. Jag gillar liksom du nött och gammalt ,färgglada tyger ,kläder möblemang.Vi lever i ett litet hus med alldeles för mycket grejor,ja vi = mannen och jag ,2 grabbar 2 hundar 3 katter och akvarium 2 stycken,och massor av dammråttor.Loppisar och att sy sen att pyssla runt och somna skönt efter att ha läst i nån av alla böcker som ligger på lut.Fattar du vad skönt när man känner en själsfrände i din blogg !!!Mer färg och glädje! Annika

  SvaraRadera
 4. Härligt inlägg! :)
  här är en till som älskar att spela piano, men spelar hellre än bra! Skulle vilja vara bättre på att ackompanjera, för om det nåt jag gillar ännu mer så är det att sjunga och jag älskar att sjunga, speciellt om vi är många mänskor och bara njuter av sången och att sjunga tillsammans!
  Älskar böcker och har alltid ett par böcker på gång. Tidigare läste jag ett hundratal böcker i året ungefär, nuförtiden blir det mer att lyssna på böcker. Jag är allätare och läser det mesta, förutom såna där nordiska deckare som jag bara inte kan med. Dom är antagligen alltför realistiska för mej gissar jag. Just nu lyssnar jag på en "History of England"-podcast och har på gång en bok om misantroper (filosofiska texter om sådana) plus läste just en bok om vampyrsex som var lite sådär :)
  Jag älskar basilika (har precis fryst in lite) och timjan. Favoritmat är ibland blinier m rom och saltgurka m smetana. Och choklad!
  bryr mej också om vad andra tänker, men det skiter jag i att jag gör för vad är man om man inte bryr sig om vad andra tänker? då är man väl en psykopat eller nåt liknande tänker jag.
  Jag har alltid fått och tagit mycket uppmärksamhet och det fortsätter jag med, speciellt via bloggen vilket ibland ger upphov till avundsjuka (IRL alltså, inte på nätet vad jag har märkt!). Det skiter jag också i - det är väl deras problem det om dom inte får den uppmärksamhet dom tycker dom förtjänar, det är fritt fram för vem som helst att starta en blogg eller inreda som dom tycker eller vara hemma med barnen eller vad sjutton det är man vill göra. Jag är jättesällan avundsjuk på nån annan, har fått en bra självkänsla som grund och det är jag otroligt tacksam för!
  Jag älskar att debattera och skriva långa mail! vilket märks på min blogg ibland när jag har tid för det
  Jag skulle önska att dygnet hade fler timmar så jag hann med allt som jag vill göra
  Jag önskar ibland att jag hade ro i kroppen att bara sitta ner och vara och njuta, men det hinner jag inte med för jag verkar njuta mest när jag håller på med nåt. Blev glad när jag hörde Claus Dalby (dansk trädgårdsbloggare bl a) säga att han knappt sitter ner i sin trädgård för han njuter av själva görandet av trädgård

  tja, och en massa mer. Härligt inlägg hur som helst, och kul att ha lärt känna dej här via bloggen!

  SvaraRadera
 5. A_C: Tack för inblicken! Kul! :)
  PÄIVI: Ja mat kan vara så mycket mer än näring!!! Härlig bild jag fick där! :)
  ANNIKA: Från en själsfrände till en annan : ooh ja jag fattar! :)
  NINETTE: Men så bra tänkt det där med om man inte bryr sig vad andra tänker är man nästan psykopat, gjorde ju genast att jag aldrig mer ska önska att jag blev mer obrydd. :) Och jag håller med att det är IRL som man ibland får små gliringar och där lärde du mig också att tänka på ett nytt sätt! Det märks verkligen att du är psykolog! Du vrider och vänder allt ett extra varv liksom. :)

  SvaraRadera
 6. Jag gillade verkligen det här inlägget. Att bry sig om vad andra tycker är ibland en sårbarhet, men lika väl styrka. Inlägget kändes på inget vis egocentriskt, snarare djupt filosofiskt. Där stannade du upp, mitt i vardagen, och reflekterade. Något alla människor borde göra oftare. Varför tycker jag si eller så, vad tycker jag egentligen, vad är viktig för mig...är det samma saker som för tio år sedan - tio dagar sedan? Ett befriande blogginlägg var min första instinkt.
  Och du, jag avskyr verkligen också när folk pratar eller har ljud för sig när jag vill absorbera mig i en film ; D

  SvaraRadera
 7. Hej Finaste P. Tack för att du delar med dig ännu mer av DIG.
  Jag kommer här med ett sent svar... har haft lite bloggläsarpaus undersommaren.

  Jag ÄLSKAR färg. Är nog färgknarkade. ;) Skulle bli galen om jag inte hade färg omkring mig. Å så älskar jag att måla. Att få "kladda" med färg gör mig alldeles pirrig i magen.
  Får cravings på olika "maträtter" i olika perioder. Just nu är det tomat och Mozzarella sallad med Crème Balsamico o BASILIKA som gäller. Minst en portion om dagen. Före det var det kokta kronärtskockor med smör o salt som gällde ;)
  Är livrädd för maneter. Badar INTE på västkusten. Får till o med ont i magen och tårar i ögonen bara jag ser en på blid. Panikkänsla liksom.
  Älskar att gå barfota. Sätter inte på mig strumpor i skorna förrän den är minusgradigt ute. Och strumporna är det första som åker av när jag kommer hem.
  Hatar trafikanter som inte vet hur man använder en blinkers. Blir sällan eller aldrig avundsjuk och förstår inte alltid hur man kan bli det. Glädjs hellre åt andra som lyckas och hoppas att alla runt om mig gör det samma för mig om det är så. Älskar att bada. I år har jag insett det mer än innan. Att få hoppa ner i vattnet, känna sig tyngdlös och bara simma runt lite lugnt. Underbart! Dricker ungefär 2-3 koppar kaffe om året. Bara när jag blir riktigt sugen alltså.
  Hatar att prova skor. Det blir ju nästan alltid fel. Skavsår är en riktigt otäck känsla. Gillar att tvätta, hänga och vika tvätt. Men hatar att lägga in det i skåpen. Fast det är liiite för ofta jobbet måste göras.


  SvaraRadera