29 aug. 2013

Filmtips!!!

En perfekt film för mig har bra skådespel, skön scenografi, bra story, speciella biroller, gärna mening och gärna lite romantik. Den får vara både allvarlig och rolig, gärna underfundig och det gör inget om jag rörs till tårar. Den behöver inte vara populär, ha bra rescentioner eller vara omtalad. Jag finner ofta guldkorn bland filmer som är lite undanskymda.
Här kommer tips på några favoriter, både gamla och nya.


En härlig film som jag upptäckte alldeles i dagarna är Vackra Lögner. Den är fransk (pluspoäng för mig), romantisk, har ljuvliga miljöer, skönt skådespeleri, härliga biroller, kul story och ett härligt slut. Allting börjar med ett anonymt kärleksbrev. 

Salongen där mycket utspelar sig är UNDERBAR!

Eftersom det delas ut brev, ljuvliga pappersbrev, figurerar en alldeles magiskt vacker brevlåda en hel del.

Väggarna, lamporna!
 En absolut perfekt film i min smak. Audrey Tautou har huvudrollen och finns även med i nästa film som också är en skön historia.

Nathalie.
Också fransk. Man kan säga att allting börjar med en vidunderlig kyss. En kyss som betyder allt. Det är verkligen före och efter Kyssen. Oväntad, fin och romantisk. Den berör samhällsfenomenet/problemet att man ska vara snygg för att räknas. Mycket charmig film som jag tyckte mycket mycket om.

Gillar man Audrey Tautou så MÅSTE man se hennes genombrottsfilm Amelie de Montmartre. Den kanske inte behöver någon större presentation, denna kultförklarade franska film om Amelie som med små hyss förändrar människors liv och samtidigt finner kärleken via en fotoautomat. Finns det någon som inte sett den så beordrar jag er att se den! Fylld av detaljer som bara växer för var gång man ser den.
På bilden ovan syns två andra filmer som vi sett många många gånger i vår familj. Att göra en pudel med underbara underbara Lena Nyman och Eva Röse i huvudrollerna. (Och en lulebo, Mio Ewanne, i en biroll.) Här är en hundsalong med i handlingen och även om handlingen är lite klassisk "fattig flicka möter rik pojke" så är den ändå sin egen med en handling som charmerar. Filmen är absolut sevärd för sin charm och för Lena Nymans fantastiska uppenbarelse i ett sovrum som jag önskar var mitt. En klassisk bligladfilm.

Hundtricket med Josephine Bornebusch innan hon slog igenom som Mickan i Solsidan är också en långkörare här. Nu var det himla länge sen men ett tag snurrade den dagligen här så som alla filmer som uppskattas gör i det här huset. Själv orkar jag sällan se en film mer än några gånger men alla barnen ser favoriter dagligen och nöter in dem i medvetandet. Det här är en småromantisk historia med en kille som söker den äkta kärleken och som får tipset att gå ut med en hund. Hundtricket alltså. En må bra film som definitivt förtjänar att ses.
Dessa tre filmer, Amelie de Montmartre, Att göra en Pudel och Hundtricket är lättsmälta och underhållande och passar barn lika bra som vuxna. 

En av de mest romantiska filmer jag någonsin sett är svenska Fyra veckor i juni. Den vibrerar av kärlek och jag tyckte så himla mycket om den. Jag har bara sett den en gång men måste se om den snart för att återuppleva känslan.  Kärlekshistorien utspelar sig på ett bygge mellan en svensk tjej och en polsk kille. Se den om ni vill gotta er i passionerad kärlek.

En engelsk film som tar upp problemen som kan uppstå i kärleken mellan en katolsk engelskalärare och en muslimsk DJ är nästa val. En öm kyss. Han slits mellan plikterna till sin familj, sin kultur och hon är en tjej som är van att leva ett modernt liv och inte kan tänka sig att anamma hans familjs muslimska traditioner. Bäddat för konflikt alltså. Pappans förtvivlan när han kämpar för sin familj är djupt rörande och den skildra så bra hur svårt det är när traditioner möter det moderna samhället.

Många av filmerna jag tipsar om idag behandlar just kärlek som kompliceras av olika bakgrund, missförstånd, fördomar och så vidare. 
En film som känns väldigt annorlunda på detta tema är Fishy
Den handlar om en cool citybrud som mot sin vilja och trots sina fördomar om förorten hamnar just där och blir förälskad i en i hennes ögon vråltönt därifrån. En speciell och jättefin film! (Fast äsch för slutet...!)

Ännu en brittisk film som skildrar kulturella svårigheter för invandrare i England. Skruva den som Beckham.
Det handlar om en indisk tjej som älskar fotboll men det passar sig inte för en ung ung kvinna tycker de traditionsbundna föräldrarna. Supermysig film med en underbar tjej i huvudrollen, Parminder Nagra. En riktigt oemotståndlig historia med finfina biroller och ett indiskt bröllop med allt vad det innebär i prakt och ståt. Det här är en gammal film (2002) liksom flera av dem jag tipsat om, men just därför kanske någon missat den?

Jag är en hopplös frankofil och franska filmer får nästan vara hur tråkiga som helst, jag älskar dem ändå. Den här är dock inte alls tråkig utan bara underbar. Handlar om en massa människor och öden i Paris. Den heter kort och gott Paris och min favorit Juliette Binoche har en av huvudrollerna.
Alldeles ljuvligt om kärlek, arbete, sjukdom, vänskap, hopp, ja helt enkelt LIVET som det kan vara för en massa människor i en världsstad som Paris. Filmen bjuder på en massa välgjorda scener som till exempel den med en trött och cynisk historieprofessor som blir förälskad i en elev och i glädjerus dansar den underbaraste dans sen Travolta shejkar loss i Pulp Fiction.

Ja, hörni, jag har många fler filmtips men det här får räcka för den här gången. Hoppas ni provar någon av dem och gillar dem lika mycket som jag!


8 kommentarer:

 1. Gissa vad jag såg först i dina bilder, jo den super läckra koftan naturligtvis (2:a bilden i "vackra lögner".) Är du förvånad eller...?? / C

  SvaraRadera
 2. Catti: Haha nej inte alls. Alla har vi ju våra passioner! fniss :)

  SvaraRadera
 3. ÅÅÅåååh.. den där första måste jag bara se!!! Vackra lögner! och Nathalie såklart. hundtricket har vi inte heller sett. tusen tack för dessa finaste tipsen..ååh vad sugen jag blev! ni råkar inte ha dem till utlåning över en kväll? Jag skulle sluka dem :) annars springer jag såklart och lånar eller köper :) så ingen fara på taket! och duu.. hoppas innerligt du kan komma på måndag (skrev här nedan om detta) så mycket jag vill visa. trädgården också. har ju liksom aldrig lyckats få till en dejt när det fortfarande är sommar liksom alltså!
  åååh..filmer..undrar just om jag kan hålla mig..

  kramhögar Lycke

  SvaraRadera
 4. nä, jag kan inte hålla mig. kilar nog till videoaffären ikväll o kollar om de har den där vackra lögner..:)))

  kram igen, Lycke

  SvaraRadera
 5. Tack för filmtipsen. Har inte sett någon av dessa, så det blir ju en anledning att kolla in lite hos Ginza. Blir kanske någon cd också. Just nu hörs Andre Rieu i bilen, men kanske får jag köpa en Amon Amarth som omväxling. RönnarpsKRAM

  SvaraRadera
 6. jo jag fick tag på både Nathalie och vackra lögner. bara inte hunnit se. trött som en gnu. sova nu..

  kramar Lycke

  SvaraRadera
 7. Tillvidasära: Oj, hoppas nu du gillar dem då du fick besvära dig så för att få tag i dem. ;) Men vi brukar ju gilla samma! Satsar på måndag!

  KARIN: Detssamm säger jag till dig,, hoppas nu du gillar mina tips. Det känns alltid så knepigt om man rekommenderar film eller böcker och så gillar inte någon det man tipsat om. :) Själv har jag lärt mig vilka jag brukar gilla samma som. Och så följer jag deras tips endast. Men jag är ju ett oprövat kort för dig när det gäller film. Men jag tror du gillar dem! :)

  SvaraRadera
 8. Audrey gillar jag alltid så det är ingen fara :) har längtat filmer. så glad du satte igång mig..
  måndag blir finemang. ser fram emot..

  morgonkram Lycke

  SvaraRadera