27 okt. 2013

Jag vill veta vad ni vet!!!

Just nu sitter jag i ett muffinsdoftande hus nyss hemkommen från en utflykt till skatehallen där jag släppt in ett gäng kalassugna sexåringar med sina föräldrar.

Helgen har som vanligt svischat iväg. Två barn har varit borta ända sen i fredags så det har varit ovanligt lugnt och tyst här. Ikväll fylls det på med två lånade barn som får fylla tomrummet efter de andra som kommer hem först imorgon. Dottern ska ha två kompisar som sover över.
Jag vill helst ha huset proppat med ungar. Det är det bästa som finns då det pågår aktiviteter i varje vrå. Jag trivs bäst så! Det gör mig tillfreds och lugn.
Nu är det höstlov veckan som kommer och jag kan nästan svära på att jag kommer att längta tills skolan drar igång igen när veckan närmar sig sitt slut. Då längtar jag efter de tysta stunderna igen då det INTE är liv i varje vrå. Grejen är  balansen mellan ett tyst och lugnt hus på förmiddagarna som på eftermiddagarna förvandlas till ett hus sorlande av liv. Kontrasten är perfekt.

Annars har två nya lampor flyttat in. Ett litet byte med L som fick en husväska av mig medan jag fick ärva två avlagda lampfötter och två lampskärmar som passade ypperligt hos oss. Perfekt byte enligt mig!
En fådd lampfot med en lampskärm jag hade.
De passade in i mitt övriga lampstall. Många lampor bor ju här...
Men hörni. Muffinsdoft och lampor i all ära. Har ni läst ända hit så kanske ni orkar svara på en liten undran jag har.

De flesta som läser här vet att jag bor i Norrbotten. Detta nordliga län som ingen egentligen vet nåt om annat än att det är kallt på vintern och myggigt på sommaren. Eller?
Jag vill höra ERA uppfattningar om oss norrbottningar och om vårt län.
Vad vet ni?
Vad tror ni?
Vad har ni för fördomar?
Skippa det logiska tänkandet att vi förstås är olika och ingen särskild sort. Ge hit era spontana fördomar och tankar! 

Jag vill höra allt. Ingen censur!20 kommentarer:

 1. rakt o ärligt kommer här vad JAG TROR: Alla kan åka skidor, alla talar lagom fort = lite sakta, alla tycker om surströmming. JAG VET att det inte är så, eftersom precis ni som jag (som är skånska) är vi både unika o mänskliga o vi alla har våra olikheter. Om ert län VET o TROR JAG inget. Har aldrig varit sålångt uppe i Sverige, men drömmer om att få uppleva JOKKMOKKSmarknad. Finns bussresor härifrån, men de är bara på marknaden en halv till en dag o det tror jag inte är tillräckligt, för att se o uppleva.
  Men tänker jag efter så vet, jag några personer i Luleå tack vare internet o några personer i Boden som har anknytning till orten jag jobbar i ( Teckomatorp) o orten där jag är född (Furulund). Hoppas jag tur nångång så kanske jag träffar o lär känna dessa personer. Rönnarpskram från Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta coh boka den där resan till Jokkmokks marknad och så kommer ni till Luleå sen (finns buss mellan) och bor hos oss och ser mer av Norrbotten! I Luleå finns det ju ett världsarv som heter Gammelstad som måste upplevas. :) Tack för att du svarde och jag måste göra ett tillägg i inlägget att inte tänka logiskt att vi är olika utan att ge mig de spontana "fördomarna". Det är intressant!

   Radera
 2. Jag har minsann flugit till Kallax en gång för läängese'n, för vidare färd mot Boden och en väninna som flyttat från sthlm till hemorten. Tillbringade några kalla, mörka men roliga dagar där. Väninan tappade jag så småningom kontakten med, sådär som det kan bli i livet, det är ca 27 år sedan tror jag. Norrbottningar...hm, ja det är nog så då enligt fördomarna :), de talar i en viss takt, men med mer eftertanke möjligen, det är folk som man kan lita på som håller vad de lovar. Starka, många i samklang med naturen, med mer familjearv bevarade eftersom man bor kvar (eller det gör man kanske inte, men jag vädrar mina f-ö-r-d-o-m-a-r nu), man åker skoter på isar, säger "ja" genom att dra in luften genom munnen, som ett inblåsande ljud, fiskar, tycker att nollåttor är ganska blåsta...är jag helt ute och "åker baklänges nu"? Fast - vad roligt det var att få tycka hur som helst! Speciellt när jag vet att det kryllar av underbara människor, särskilt en Persiljig kvinna... ;)
  Du, den däringa blågröna, första lampfoten, dämn så snygg den är! Man bör ha ett extra förråd enkom för lampor och lampskärmar, nära på en mänsklig rättighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å Boden, ja det är ju vår absoluta grannstad. Endast tre mil bort. Pyttelite med våra mått mätt. Kul att läsa dina fördomar. :)Att vi är att lita på är en intressant fördom. Det kan man ju verkligen ha nytta av. Jag har hört det förr. Det stämmer säkert på några av oss, mindre på andra av oss. Samklang med naturen, härligt om det är så! Och att NOLLÅTTOR är blåsta trodde jag var en sanning. ;) Hehehehe (apropå fördomar). Jag tror att pistvakt har en hel del med bygget av bilden av oss... låter det som.

   Radera
 3. Att det ska vara så svårt för mig att klämma in mig med bild å blogg, NU gör jag dä...

  SvaraRadera
 4. ååh vad glada lampfötterna och skärmarna nu blev! Hoppas det övriga fick sitt hem också. Har inte hunnit fotografera din underbaara underbara än! det är ju som sagt fullt liv och många barnfötter även i detta hus :) och jag fotar bäst när typ alla ligger och sover, hehe! sitter och är lite frusen framför datorn här. Har försökt reda ut fjolårets ljusslingor med iskalla fingrar, bytt vantar tre gånger under tiden och till slut fått upp en sling längs taket ovan farstubron..pust! ätit pölsa och rödbetor som bara jag tyckte om och nu tänker jag bok o vila en stund. ser fram emot mysprat, kaffe och tända ljus..inredningsdrömmar..hann ju inte riktigt berätta, men snart så!

  många kramar om från en av alla unika norrlänningar ;)

  ~Lycke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch njae, pölsan får du ha ifred för mig också. :) Jag var smart och lät ljusslingan sitta kvar i somras så jag behöver bara koppla i den i år. Smart va? ;)

   Radera
 5. Du, kanske gammal skåpmat för dig, men på googla bilder skriver jag sökorden Interior design bohemian, kolla vad som kommer upp, rena bildparadiset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums! Man vill flytta in i varje liten bild! :)

   Radera
 6. Fördomar om norrlänningar??? Ja, alla äter surströming, alla tar det lugnt, alla går i skog och mark och plockar hem bär, alla jagar och har renar, pratar långsamt, låser aldrig en dörr... skämt åtsido egentligen har jag inga som den halvnorrlänning jag är. Det här är vad ALLA runt mig tror ;) Jo men ni äter väl i alla fall kams eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var fördomar jag också hört förr-som stämmer på en del och inte alls på andra. Som alla fördomar. :) Och vad tusan är kams??? Aldrig hört ens.

   Radera
  2. typ potatisbullar fast gjort på kornmjöl - jag kan bara inte med det! Kolbullar är godare.

   Radera
 7. Pintjockt med mygg på sommaren.
  Smällkallt och meterhögt med snö på vintern
  Låååånga avstånd till ALLT
  Tystlåtna människor med underfundig humor
  Ganska många "original" ute i byarna
  Stark sammanhållning
  Misstänksamma mot främlingar
  Hög arbetslöshet
  Arbets och strävsamt folk
  Alla har hellyhansen tröjor och äger en skoter
  Alla är natur och friluftsmänniskor som kan överleva flera dygn utan vatten och el
  Inget gnäll i onödan
  Alla jagar
  Många ungkarlar
  Billiga hus
  ;)))

  SvaraRadera
 8. Nästan allt stämmer på vissa ställen, men inte alls på andra. Pintjockt med mygg: ja i skogen eller i vår stuga just innan midsommar vid mulet väder, men aldrig vid sol, smällkallt och meterhögt med snö, ja, långa avstånd, ja längre uppåt i länet, som när vi bodde i Kiruna hade vi tio mil till närmsta stad, tystlåtna människor, då har du inte träffat två av mina barn, fast om du träffat de andra två hade dina fördomar besannats, underfundig humor, ja en del, jag t ex, original finns det nog i var och varannan by vart man än finns i Sverige, vilket jag på nåt sätt tycker är ett tecken på en slags mänsklighet att folk får vara som de är, stark sammanhållning har jag upplevt starkt i Kiruna, jag kunde inte komma in i det samhället, de höll ihop så hårt att ingen nästan kunde komma in i gemenskapen om man inte var infödd, misstänksamma mot främlingar; ooh vad jag hoppas att det inte är så, här i Luleå är folk ganska öppna tycker jag men det finns absolut såna drag hos en del men jag undrar om det är så särskilt norrbottniskt, hög arbetslöshet stämmer inte i malmfälten, där skriker de efter folk, vi har tillväxt om man ser på länet totalt, arbetsamt och strävsamt folk...vet inte det jag...beror nog på vilken generation du tittar på. Alla har verkligen inte hellyhansen och skoter, men det finns ju såna, du har sett för mycket på pistvakt, :) , önskar verkligen att alla var natur och friluftsmänniskor! Inget gnäll i onödan, den har jag aldrig hört...kan det vara så? ;) Alla jagar INTE. Jag kan kanske säga tio jägare jag vet. Många ungkarlar, nej det stämmer bara i typ Pajala som har sin Röpäävecka eller vad det heter då de bjuder in singelkvinnor. Billiga hus, ja på sina ställen men inte i tillväxtområdena. TACK för fördomslistan! Spännande att se allt!!! :)

  SvaraRadera
 9. Snygga lampor!
  Eftersom jag till hundra procent härstammar från Norrbotten genom mina båda föräldrar och gärna tillbringar semestertid där så har jag inga fördomar - jag VET hur Norrbotten och dess innevånare är. ;-)
  Äsch, ärligt talat: det är ju ingen skillnad. Det är kanske lite kallare, lite mer mygg, lite ljusare på sommaren och lite längre mellan människor. Men så är jag ju van vid det också.

  SvaraRadera
 10. Du kan det där med lampor du!
  Själv har jag inte lyckats få nästan några fördomar mot norrbotten tack vare att bo utanför rikets gränser hela mitt liv fram tills nu. Har en gång besökt Kiruna och sen fjällvandrat till Kebnekaise och det var det! Härligt landskap det vi såg av det.Har för mej att folk pratar finska vid finska gränsen och det är typ allt som jag vet om norrbottningar det :)

  SvaraRadera
 11. btw jag fegade ur och vågade inte ta en politisk diskussion om finlandssvenskar på min blogg - det är en så infekterad situation att jag inte ens vill snacka om det offentligt märkte jag... sjukt det här med fördomar tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig, man vill liksom inte dra till sig folk som skriver argt på sin blogg i onödan. Jag undviker också infekterade frågor för att slippa sånt. T.ex gruvbrytningen i vårt län som delar befolkningen i två läger, de som är mot för naturens skull och de som är för för jobbens skull. Själv tycker jag det är korkat att tänka kortsiktigt på jobb när det skapar stora sår i landskapet och kanske skadar en gammal näring för gott, rennäringen. Men jag skriver inte om det för jag klarar inte av de arga människor som idiotförklarar alla med avvikande åsilkt.

   Radera
  2. kan föreställa mej diskussionen om gruvbrytning - vi har en stor gruva här på vår ort och just det företaget är på Gotland och käbblar om rätten att bryta där också mitt i ett fint naturlandskap. Företaget har varit arbetsgivare till majoriteten av mänskorna här på orten, men det minskar hela tiden på det. Det blir minsann infekterat när folk inte tänker rationellt, utan bara emotionellt och just idiotförklarar såna som har annan åsikt utan att ens lyssna på den andra åsikten.

   Radera