24 okt. 2013

Hattmakaren skulle ha gillat det här!

En gång när jag skulle inhandla en gammal 50-talsbokhylla åt en person som jag inredde hos råkade jag snubbla över en stor kurvig röd lampskärm med långa röda fransar som jag fann så oemotståndlig att jag bara var tvungen att ta med den hem. Nu hade jag sån tur att han som sålde den begagnade hyllan tyckte att lampskärmen var så erbarmeligt ful att han inte ville ta betalt för den. Jag tog glatt hem den och sen dess har den vandrat runt lite i vårt hem. Den har alltid fått sitta på en golvlampfot och den har alltid varit tjusig men också alltid lite i vägen. Så till slut åkte den ut i förrådet hur tjusig den än var.
Tills jag en dag kände att den blå lampan vi hade ovanför köksbordet gav så kallt och omysigt sken och kom på mig själv med att önska att den var röd och vips var tanken planterad. Jag HADE ju en röd lampskärm ute i förrådet! Visserligen inte en taklampeskärm men problem är ju till för att lösas. Med hjälp av lite ståltråd och lite sytråd för att få den att hänga rakt blev det en MAGISK kökslampa. Den är varm och omfamnande. Det blev en underbart trygg känsla att sitta runt köksbordet, ja det är nästan som att sitta i en livmoder och kika ut på den kalla hårda världen och känna att inget ont kan hända oss så länge vi sitter där i det varma skenet.

Det är kanske den knäppaste kökslampan ni sett och lite rädd var jag att mina barn skulle säga Nej mamma nu räcker det med dina knäppa idéer, men då har jag underskattat mina barn rejält. De är betydligt mer härdade än så.Kolla in lampsladdstrasslet där på golvet. Den där vägglampetten har typ världens längsta sladd och dessutom har den glapp i sladden så om jag rullar upp den och försöker gömma undan det där trasslet ja då slocknar lampan. Så jag får välja. En lampa som lyser med sladdtrassel nedanför, eller en slocknad lampa med gömd sladd. Ni ser ju vad jag valt.
Här sitter jag nu och är glad för min nygamla lampa. Jag gillar när saker jag gillar kan komma till användning och när de dessutom blir rena rama lyckträffen då är jag extra nöjd. Min största inspiration är hattmakarens teparty. Jag vet att den här lampan hade platsat perfekt i den miljön. Och HÄR kan ni läsa om när min andra stora röda lampskärm flyttade in här i huset. Och så får ni samtidigt se hur det såg ut hos oss då. Helt annorlunda, fast ändå samma. På nåt sätt.

6 kommentarer:

 1. Just, sagan har inte tagit slut! Jag minns det där inlägget jätteväl! Tänker att jag läst din blogg under en betydande lång tid och att den är beroendeframkallande samt ytterst befriande. Det blev urläckert med lampan i köket, där kan man bara sitta och sitta och aldrig orka resa sig, så trivsamt! Någon dag, när-som-helst-nu så ska jag fota min lampskärmssamling, ja jag kan fota alla möjliga konstiga samlingar som kanske härrör ur allehanda intressanta diagnoser, vad vet jag, jag är inte diagnosdoktor, jag bara gillar vissa grejor. Vad jag vill säga är att jag kan visa dig massa konstigheter häromkring :)
  Här sitter jag och sörplar te, surfar samt kollar med ett öga på nå'n Eddie Murphy/Nick Nolte-film, lite nattkrökslyx sådär..Godnatt, vi hörs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det ser jag sannerligen fram emot. Jag tror du och jag lider av exakt samma syndrom/diagnos så det vore ytterst trevligt att få känna sig helt normal för en gångs skull. ;)

   Radera
 2. Hihi jag minns också det där inlägget (shit, hur många år har jag följt din blogg nu egentligen?!).
  Och jag bara älskar bilden där du puttar bokhyllan och liksom tar kraft med foten mot väggen... så gör nämligen jag också haha. Orka plocka ur alla böcker liksom.. nä, lika bäst att ta allt som det står och är :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad att du hänger här än. Det börjar bli några år som vi hängt "med varann". ;)

   Radera
 3. Alltså jag kan inte sluta bli förälskad i ert hus!
  Jag vill bara komma på studiebesök o dricka te i eran kökssoffa under det mysiga röda skenet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Det vore trevligt. Har mycket teer att välja bland. Te och böcker har jag hur mycket som helst av. Och lampor. Och tyger. Och skåp. Och film. Och...eh...borde kanske rensa ut lite av det mesta...? ;)

   Radera