1 okt. 2013

Det finns faktiskt HOPP. Vi är hoppet!

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Det är ord som passar bra in på hur vi ska tänka när det gäller att vara miljövänlig.

Det finns så många saker man kan göra och om vi alla försöker så gott vi kan finns det kanske hopp.

Det är den här inställningen att det inte är någon idé som är det allra allra farligaste tror jag.

Det lilla jag gör gör varken från eller till. 
Jag ids inte då inte någon annan gör det.
Varför ska jag anstränga mig när ingen annan gör det. 
Det är ingen idé att Sverige gör nåt när alla andra länder ändå håller på. 

Ja, argumenten brukar vara många, men jag tror att vi alla måste tänka om.
Det ÄR viktigt vad just jag gör.
Om jag försöker tänka miljövänligt och klimatsmart så ofta och mycket jag kan så vänjer jag mig vid en miljövänlig livsstil. Jag lär mina barn, jag visar andra och den lilla insatsen betyder faktiskt något. För tänk om alla tänker så, att det var och en gör spelar roll, ja då får vi en massrörelse som faktiskt påverkar i stort.


Det allra allra största hotet mot miljön och klimatet är nog konsumtionen. Hela samhällen är uppbyggda på att människor ska konsumera nytt hela tiden. Allting är uppbyggt kring detta.
Och vem är konsumenten?
Jo DU och JAG!
Vilken otrolig makt vi har där! Det är ju bara att sluta!

Om vi alla tänker igenom våra inköp noga, inte åker på affärer annat än när vi verkligen behöver något, försöker nöta på våra saker och lagar det som går sönder, om alla vi gjorde det under några månader eller varför inte under ett helt år, tänk så intressant att se vad som hände!
Hur skulle det påverka samhället?
Säkert skulle det börja med en ekonomisk kris. En krasch till och med.
Men sen efter krisen/kraschen, då kanske ett nytt samhälle skulle växa fram.

Kanske skulle det bli ett samhälle där vi får en ekonomi som bygger på uthyrning istället för konsumtion. Vi börjar hyra våra bilar, teveapparater, mobiler, datorer osv. Då kommer tillverkarna att försöka göra outslitliga och lagningsbara saker för att kunna hyra ut under längre tid. Det skulle bli en ny stor sektor med uthyrare, reparatörer och så vidare istället.

Allt det här vet politikerna. Det är ju inga nyheter.
Men ingen vågar ta i dessa brännande frågor.
Konsumtionen är en helig ko. Den bär hela samhällsstrukturen.
Ingen vill ha det sämre.
Ingen vill ha ekonomisk kris.

Alla tänker så kortsiktigt.
Vi kör jorden i botten genom att fortsätta leva på det sätt vi verkar tycka är det enda rätta.
Hela jordklotet ska ha samma höga standard så det är verkligen dömt att gå åt helvete.

Jag får ångest av att tänka på det här.
Det känns så förtvivlat tröstlöst!!!

Men om jag och alla andra som känner samma ger upp, stoppar huvudet i sanden, då kommer det ju att gå åt helvete mycket snabbare.
Det är ju faktiskt så att ingen kan göra allt men alla kan göra något och det är där vi måste börja.
Om alla vi små människor bestämmer oss för att ta tag i det vi kan. Helt enkelt göra vårt bästa. Dra vårt strå till stacken.


Det finns jättemycket jag själv skulle kunna göra. Köra mindre bil till exempel. Köra en mindre bil. Sluta tända så många lampor. Inte tvätta kläderna så himla ofta. Och en hel massa saker. Det kan jag försöka ändra på. Men sen gör jag mycket som är bra också. Och det kan jag gärna slå mig på bröstet för.
I min förra blogg, eller förrförrförra, min första, då drog jag igång Dagens miljötips. Jag tror jag ska reprisera några av dem och sen fortsätta med lite små tips.
Inte för att jag är någon miljöguru. Snarare tvärtom. För att jag är en vanlig simpel människa som inte kan göra allt men som kan göra något. Och kan jag bara inspirera någon endaste en till att tänka på ett miljövänligare sätt så är jag jätteglad. Och vill du bidra med något bra tips som jag kan sprida så mejla mig gärna! persiljekvist@gmail.com


Tillsammans är vi starka. Alla kan göra något och tillsammans kan vi kanske göra ALLT!!!
Och här kommer mitt allra första inlägg i serien Dagens miljötips från 2009. Håller lika bra än.

Dagens miljötips!

Av Persilja - 18 april 2009 21:40
Jag vill verkligen inte vara någon pekpinnetant! Jag är bara en människa med fel och brister, tro´t eller ej! (Mouhahahaha!)
Jag försöker dock göra så gott jag kan. Med små medel.
Det finns ett ordspråk som ofta används i miljövänliga sammanhang.
Ingen kan inte göra allting, men alla kan göra något.
Det är så bra!
Alla kan göra något. Jag vill att alla gör något.
Tänk om alla gör allt de kan. Då blir det ju mycket.
Jag tänkte nu införa "Dagens miljötips" här i bloggen och dela med mig av det lilla jag gör. Små enkla "tricks". Jag vet inte om allt är så miljövänligt, men det får man i så fall gärna upplysa mig om. Troligtvis gör massor av er samma saker, men kanske finns det någon som inte tänkt på det och då är det ju en vinst. (Det är tur att inte långa omständliga texter är farliga för miljön...hahaha!)
Så här kommer det då. 
Det absolut första:

DAGENS MILJÖTIPS!

Spara gamla brödpåsar och annat och använd istället för att köpa oanvända plastpåsar.
Jag vänder dem ut och in och skakar bort alla smulor och sen viker jag dem platt innan jag stuvar ner dem i lådan. Stora och härliga och perfekta att sätta till exempel hembakta bröd i.  Smutsiga plastpåsar sorterar jag som mjukplast, eftersom jag tror att det inte är så miljövänligt att skölja dem rena.

4 kommentarer:

 1. Det er så utrolig lett å gi etter for avmakten i miljøsaken. Men hvis man slutter å GJØRE noe, så er det jo det samme som å gi opp håpet. Og å leve uten håp om at det er mulig å forandre verden, det er jo enda verre. Så jeg bruker også posene på nytt, og håper at politikere og mulitnasjonale rikinger i skatteparadiser og sjefene for Kinas kullkraftverk tar til vettet snart. Det bør også den norske miljøvernministeren gjøre. :)

  Ellen

  SvaraRadera
 2. Så bra inlägg! Tack, precis så, vi måste sluta konsumera! Politiker är så rädda för detta och gömmer sig bakom att ingen kommer att ha något jobb om vi slutar konsumera. Vilket är att dumförklara människan, vi hittar lösningar och ser möjligheterna i det! Innan 50-talet så var inte konsumtionen en lösning för världsekonomin, hur gjorde vi då?
  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
 3. det är lite som med röstandet det där med att tänka på miljön - en del röstar ju inte heller för dom tänker att vad är nu deras röst värd liksom, men allas röster är ju precis lika mycket värda! vare sig man är rik eller fattig.
  Det är inte precis samma grej när det gäller miljöpåverkan (rika länder förorenar mer än fattiga), men vi kan alla dra våra strån till stacken.

  SvaraRadera
 4. Hej, mycket bra inlägg! Jag får ofta ångest över vad vi gör med jorden, hur det ska gå att förbättra miljön, hur man ska få ALLA att FÖRSTÅ att vi måste tänka om NU, tänker att de som tjänar mest på konsumtionen vill förändringen minst. Undrar om de har ett annat jordklot att åka till när detta lägger av?
  Min mamma sköljde och tryckte upp påsarna på köksväggen för att torkas och återanvändas och det är EN av alla goda ide'er som trots allt kan visa riktning. Ja, förr var man tvungen att kunna sy, laga, ta-till-vara, uppfinna, återanvända, annars hade man inget hem och hushåll helt enkelt. Jag önskar verkligen att det blev prio ett i hela världen, det finns väl ingen annan väg att gå?

  SvaraRadera