1 sep. 2013

Höstig sensommar i trädgården.

Till skillnad från övriga Sverige har vi i norr haft en skitsommar. Regn och mulet mest hela sommaren. Men så fort sommarlovet var över har det varit kalasväder varje dag. Sol sol sol. Härligt för trädgården men synd för skolbarnen som måste sitta inne hela dagarna för de hade behövt lapa sol inför den långa mörka vintern. På högstadiet och gymnasiet leker ju ingen ute på rasterna heller och när de kommer hem vill de vara inne och mysa och kolla datorn och se film och göra läxor så särskilt mycket solljus på dem blir det inte.

Men växthuset och trädgården lapar sol hela dagarna.

Krasse behöver inte mycket sol och är bara glad för vatten så de krasseplantor jag haft ute är stora och kraftiga och finare än på många år.
En krasse fick bli kvar inne i växthuset och den blev sirlig och tunn och väldigt annorlunda mot de som stått ute. Men vacker på sitt sätt med sina systrådsmala stjälkar.


 Nu fikar vi massor i växthuset. Det är skönast där och alldeles lagom varmt.


 En näve vallmofrö blev en fantastisk äng med de vackraste färger.
 Luktärtorna har först nu vågat sig på att blomma men är bara en skugga av hur de brukar växa och blomma andra somrar.
Denna sommar har varit märklig. Det började med en medelhavsvecka i slutet av maj. Tokvarmt och fint, övergick i ett evigt småregnande, det känns som att det regnat en skur varje dag hela sommarlovet, fram till skolstarten då molnen upplöstes och försvann och solen började skina vänligt igen. Vi önskar oss nu en långvarig dejt med sommarsolen inför nästa år. Går det att boka redan nu?

8 kommentarer:

 1. Om det går så vill jag också boka mej en sådan! fast vi har också haft en superskön sommar här nere i södra finland - vilket var så skönt efter förra årets urkassa höst som pågick från april till november typ och sen blev det vinter...
  btw du skrev nåt tag att du gillade stämpelmotivet som jag hade i köket tidigare - var det både stämpeln i mitten som du gillade eller också vågorna? stämpeln i mitten är en snöflinga, vågorna har jag själv skurit ut. Kan se om jag hittar dom nånstans så kan jag skicka dom till dej om du vill!

  SvaraRadera
 2. Jag glömde så krasse i våras. Jag gillar verkligen den tunna till synes sköra växten som antagligen är oerhört livskraftig av ljuset!Och filtarna och piedestalen. Jag har bestämt för att du får bli min inspiration för lägenheten jag flyttar till i november! Just detta med friheten att göra som man vill, flytta möbler och måla dom i exakt den färg man vill. För mig är det sorg just nu att inte kunna bo kvar i mitt fina hus efter en skilsmässa. Jag är en kreativ människa och har ofta ideér, eller hade. Men jag har så smått börjat att våga tänka på lägenheten och vilka möbler jag vill ha.Och färger! Köket har jag redan nämnt ju!
  Så nu ligger jag ofta ner i soffan och "går genom rummen" i huvudet och jag har börjat se ett växa fram.Sakta...Den långa balkongen med ljusslingor på räcket... Mitt rum med sängen och bordet och mina garner,tyger,papper och pennor.
  Och i går gick jag in i mitt pysselrum här och började packa och rensa. Ska se framåt nu!

  SvaraRadera
 3. Ett hem växa fram ska det stå.
  / Helena

  SvaraRadera
 4. Helena: Jag blir så glad av dina ord. Det känns att du börjat spira. Jag förstår att du känner sorg, både skilsmässor och flyttar är kriser att gå igenom, men du ser framåt och försöker göra det bästa du kan. Jag kan ibland drömmma lite lätt om att få bo själv, inreda en lägenhet för BARA mig. Det är en liten lyx ändå-passa på att blomma ut ordentligt och gör precis som du vill! Jag blir lycklig att kunna inspirera!!! Snart kommer det där inlägget med tapetseringen! :)

  SvaraRadera
 5. Vi kan boka tycker jag :))) och visst är det höst i luften nu. sådär hur det slår om bara över en natt! men jag har slagit om jag med och blivit inredningsgalen igen, hehe..
  men måste bara älska dina växthusbilder (vilja sitta där ja), finaste krassen och vallmoängen. tycker om hur växterna gör sig hos dig vännen! och hoppas du kommer imorgon dag!!! behöver lite tips ifråga om vardagsrummet också. har tokköpt två gamla lampor jag bara älskar fast de är sådär fulsnygga så jag bara måste ha dem. hoppas du kommer...när ska jag sätta på kaffet ?!?

  kramar Lycke

  SvaraRadera
 6. Hos oss har sommaren varit torr och het och väldigt skön. Jag och de yngsta barnen har lapat sol i massor medan de lite äldre har grottat in sig inomhus hur jag än lockat och pockat. Det sägs att det går över... jag hoppas på det!!

  Kikar in titt som tätt på din blogg och känner mig som hemma :o) I helgen körde jag projekt husfix och känner mig nöjd och glad! Kikade in på din gamla blogg på Family living och blev så glad då du skrivit om filmen "Eskil och Trinidad" som vi såg i helgen. Känner helt igen mig i den känsla du beskrev kring en bra film. Underbar! Reagerade även på "Mirjas" vackra namn i verkligheten - Saga Midfjäll. Fantastiskt :) Min egen lilla Saga (6 år) blev så glad och stolt över att ha en sån fin namne. Kul :o)

  Läser vidare på din blogg och laddar med mer inspiration!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. LYCKE: Visst gör vi det! Kul med inredningskalenskap. Det kan jag relatera till. ;) Vi syns snart.

  ANN_MARI: Ja det ska väl gå över det där solfientliga. Mina äldre kan utbrista blä, sol, kan det inte regna! (då får de vara inne utan nån som tjatar om att gå ut). Eskil och Trinidad var en underbar film. Älskar historien! Och ja, denna Saga är en fin förbild. Kanske vill ni kika in på hennes blogg? Här är adressen: http://sagolikt.devote.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Persilja! Ska visa vår Saga den sen...toppen :o)

   Radera