22 sep. 2013

Jag väntar med spänning på förfallet!

Min absoluta favoritstil inom inredning är den bedagade. Jag vet inte ens om det är en stil. Kanske mer ett tillstånd. Miljöer som har ett bedagat tillstånd är det allra skönaste jag vet.

Tyger, möbler, tapeter, dörrkarmar, fönster, tak, golv, ju mer nötta de är desto vackrare. Det är ju lite knepigt att tycka så här för all renovering känns då som ett ingrepp. Som ett övertramp.

Nu blir ju inte allt som är slitet och nött bedagat. Det blir kanske bara sunkigt och fult. För att bli bedagad krävs nog lite finess från början. Kvalitet, omsorg och rätt materialval. Som linoljefärg till exempel. Inget nöts så vackert som det. Det blir inte stora sjok som ramlar bort utan det nöts i tunna tunna lager så att träet bara tittar fram som genom en tunn spets. Ett tyg i naturmaterial nöts också betydligt vackrare än ett modernare fleece eller polyestertyg. För att inte tala om trä. Trä slår allt när det kommer till nötning. Ett nött laminatgolv gör ingen glad (går det att nöta förresten?) En spånskivemöbel som börjar flisas sönder är inte heller någon vacker syn. Men en trämöbel eller ett trägolv, det är ju det vackraste som finns när det är alldeles mjukt och nött.

Så om vi bara väljer saker av god kvalitet blir förutsättningarna för att få ett vackert förfall med tiden goda.

Det är bara att vänta. Härligt va?

(Fast fuska inte. Fejkad bedagning är så fel. Det syns att man fuskat. Och då blir det inte alls samma känsla. Som att måla möbler och sen slipa bort där det borde ha nötts. Nej, sånt gillar jag inte. Där är jag en totalsnobb. Då tar jag hellre nytt än fejkat gammalt.)
Detsamma gäller för en själv. Ju äldre och nöttare desto mer bedagad. Det bestämmer jag nu. Fast det låter nog inte lika positivt om man säger det om en människa? Fast det ändrar vi på. Jag ändrar på det. En bedagad skönhet gäller för allt, möbler, tyg, fasader, golv, människor. Bara det är av god kvalitet. Och det är ju bara att hålla sig till naturmaterial så löser det sig. Så skönt. Bara att vänta på bedagningen.

Bilderna är alla tagna från min pinterestsida. Där finns länkar till varje bild. Bara att klicka på dem om ni vill se mer.

3 kommentarer:

 1. Åh, vilka härliga bilder - och Tasha Tudor! Hon kunde minsann med bilder och blommor hon! det är nåt speciellt med genuint gamla miljöer. Nostalgi, förfall, vemod på nåt sätt - jag gillar!

  SvaraRadera
 2. Åh men titta Tasha Tudor, min husgud. Så vacker och sån trädgård! Håller med finns inget som åldras så vackert som trä och linoljefärger. Ska vara människor som Tasha då :)

  SvaraRadera
 3. Håller med i allt till 100%, och tack för ett bra likatyckarsmakinlägg.
  http://bohoguy.blogspot.com/
  http://esse-hominem.blogspot.com/2013/05/naturlig-patina-vackrare-nytt.html
  http://esse-hominem.blogspot.com/2013/03/usa-truckar-fran-flydda-dagar-skonhet-i.html
  Jag förstår om du tar bort länkarna.
  EH

  SvaraRadera