15 sep. 2013

Tapetlycka och teleskoplampa.

Idag är det dammsuga och skuragolvdag här i huset. Ni som inte har hund har säkert ingen aning om hur mycket som dras in den här årstiden. Även fina regnfria höstar som den här dras det in smuts då nattdaggen ändå gör marken fuktig. Så när voffsingen går i det daggfuktiga gräset och sen på den leriga vägen (här i byn har vi mest oasfalterade vägar som blir leriga på hösten) är det som att tassarna och håret runt tassarna slurpar i sig så mycket fukt och smuts som det bara går och så när man kommer in tar det ett par timmar i husvärmen innan fukten dunstat bort och DÅ trillar all den där smutsen av. Den är ett finkornigt puder av brungrå smuts som lägger sig överallt där voffsingen trampat omkring. Även i soffor och sängar dit han ju avacerat sig på sista tiden. Det enda som hjälper mot den här smutsen är dammsugning och skurning. Egentligen borde det göras varje dag men jag vet inte hur vi är för vi glömmer/hinner/orkar/struntar i det och så blir det istället när det är så nödvändigt att man inte står ut en endaste sekund till. Så där är vi idag.

Så varför sitter jag här då istället för att rodda igång operationen. Jo för jag måste visa mitt tokfynd. Mitt absolut bästa fynd någonsin. Ja, så känns det i magen just nu iallafall. Ett tokfynd måste ha egenskapen av att vara unikt, vara finare än fint och desssutom ha ett fyndpris. Annars är det inte ett tokfynd. Det här fyndet uppfyller alla kriterier.
Voilá!

 Tapeten i mina drömmar. Den är barndom, vacker, perfekt, ljus, romantisk och har allt jag vill ha av en tapet. Grå botten med små rutor, medaljongaktigt mönster i vitt som ljusar upp och så små blombuketter i lila och rosa som är fint ritade. Förmodligen 40-tal. Och bäst av allt är att det fanns sju rullar-hur ofta händer det? Att sju rullar kostade som en enda rulle gjorde ju fyndet totalt.
Tokfynd alltså.
Nu har jag nålat upp den lite varstans för att se hur den passar  i olika ljus och den känns helt rätt.


Ja förlåt min djupdykning i ämnet men jag är och förblir en tapetnörd och att hitta tapeten jag letat i mina drömmar gör att jag blir alldeles sprallig och vill dela med mig så mycket som möjligt av känslan.  Det är verkligen inte var dag sånt dyker upp! Att den dessutom passar fint med den tapet vi redan har på en vägg gör ju absolut inte saken sämre. Den tapeten köpte jag dyrt på en tapetvintageaffär och tyckte att jag bara hade bara råd med två rullar just då. Vilken tur så här i efterhand för annars hade vi ju inte haft tre väggar kvar att fylla med denna nya  ännu finare tapet.

Sen måste jag dela med mig av min upptäckt också. Lampan, den där krusidulliga som jag plötsligt hittade den perfekta skärmen till, den gick att höja. Hur mycket som helst. Det hade jag ingen aning om men så fort jag upptäckte det höjde jag den massor och nu står den och tronar som en gatlykta i vardagsrummet.Coolt va?


7 kommentarer:

 1. Oj vilken bra lampa du har (sa hon lätt avundsjukt). Nä men på riktigt, häftigt att kunna höja den sååå mycket, och skärmen gör sig ännu bättre i höjden.
  Och din fina tapet därtill, så bra det blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katarina. Jo lampan blev riktigt avundsvärd. ;)

   Radera
 2. Vilken härlig tapet! förstår att du längtat efter en sån - den påminner också mej om barndomen, jag önskade mej alltid en sån där tapet med blommor, men enda gången jag fick välja tapet var det med pyttesmå blommor som man nästan inte kunde se! det var en stor besvikelse - jag hade precis föreställt mej en sån där tapet som den där nämligen!
  ja, och lampan är ju för underbar

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag fick välja tapet själv blev det en orangeröd som gjorde rummet till en mörk grotta. Jag älskade den. :) Men sen förhandlade jag mig till ett rumsbyte och flyttade in i brorsans rum som hade en beige tråååkig tapet och jag blev nästan deprimerad. ;) Så jag förhandlade mig till ännu ett rumsbyte och fick "lekrummet" som hade storblommiga 70-talstapeter i glada färger. DÄR trivdes jag och ännu bättre blev det då jag fick ärva en storblommig 70tals-soffa med kjolkant nedtill. :)

   Radera
 3. Kul! Var fyndade du en sådan tapet? Loppis? Ovanligt loppisfynd

  SvaraRadera
 4. En sån fanns på väggen hos min mormor och morfar, så vacker! Din blogg är verkligen inspirerande, gäller bara att få maken med i det färgglada tänket i mitt fall.

  SvaraRadera