11 jan. 2014

Upp till kamp!

Jag råkade sitta i bilen och höra Ring P1 precis när en äldre kvinna ringde in för att prata om invandringen. Alla hennes argument var dessa fördomar som jag hört tusentals gånger från alla de håll. Ni vet, "brottsligheten har ökat, våra svenska traditioner utplånas, det blir moskéer i varje gathörn, man kan inte gå ut om kvällarna" och så vidare. I en annan telefonlur satt en man som var född i ett annat land men som bott här i över tio år, gift med en svensk kvinna. Han pratade perfekt svenska och gav sin syn på det här med att vara utsatt för fördomar och rasism. Kvinnan, en äldre pensionerad konditorianstöälld dam, lyssnade inte alls på varken honom eller programledaren som försökte nyansera allt hon påstod och alla argument rann av henne som vatten på en gås. Den äldre kvinnan var också mycket upprörd över att chokladbollarna fått byta namn.

 Kvinnan var inte ond eller dum. Hon trodde på sina ord och upplevde säkert den här rädslan för att gå ut och hade en genuin oro för att Sverige inte skulle fortsätta vara som hon var van.
Att alla hennes argument var ballonger som gick att spräcka fanns inte i hennes sinnesvärld.

Det här fick mig att tänka.
Det är precis det här som är lite av problemet med den växande rasismen i vårt land. Tror jag.
Vi som inte är mot invandring har inga bra argument eller svar att komma med som når fram till alla dem som har andra uppfattningar. Kan det vara så? Eller är det bara jag???

Jag bemöter sällan de tokigheter som sprids!
Jag blir istället matt och trött och tänker att det är ingen idé, särskilt om man försökt diskutera  tidigare. Att ge sig in i en diskussion om "hur en invandrare är" är som när en troende och en ateist ska diskutera om Gud finns eller inte. Man kommer ingen vart. Var och en har sin åsikt och den är skriven i sten.

Allra svårast tycker jag det är att bemöta dumheter (fördomar ÄR dumheter) när någon som i vanliga fall verkar vettig säger saker som är uppenbara generaliseringar.

Jag har många gånger varit med om situationer där exempelvis påståenden om brott som stått  omnämnda i tidningen alltid skylls på invandrare. När jag frågat Vet du det? kan svaret bli Det vet man väl och om jag frågar igen HUR vet du det eller tror du bara det? så är det alltid någon som "hört eller läst" det. (Misstänker att flashback anses som en tillförlitlig källa av en hel hoper människor.) Sen är det ju så att det finns en massa brott som rapporteras i tidningen som inte skylls på invandrare därför att det är brott begågna av svenskar men det uppmärksammas inte alls på samma sätt.

Grejen är att som vanlig "svensson" är det jättesvårt att bemöta den här vardagsrasismen!!! Dels är det oerhört tröttsamt, man skulle få vara en ständig ordmärkare. Sen är det obehagligt också om man som person inte är en sån som alltid ska framhäva sina åsikter eller tala om när någon har fel.
Jag låter nästan alltid såna här saker passera. Tyvärr!!!
Antingen svarar jag inte ens eller så säger jag trött min åsikt men nästan alltid utan att ge mig in i en diskussion.

De som har fördomar och rasistiska åsikter verkar alltid så mycket mer övertygade om sin sak och har ett större behov av att framföra sina åsikter.

I situationer där jag är (eller bör vara) en "förebild", inför barn, ungdomar försöker jag alltid argumentera och ofta sitter inte fördomarna lika hårt rotade där eller så beror förståelsen jag upplever på att de inte är lika debattvana och ger sig fortare.
Men bland vuxna människor, äldre och yngre som redan bildat sig stenhårda uppfattningar är det skitsvårt att hävda sin åsikt tycker jag. Jag märker att jag tystnar, (men tänker korkade idiot) och undviker kontakt i fortsättningen. Jag omger mig helst inte med människor som har såna åsikter. Men ibland går det ju inte att undvika och då håller jag bara tyst och berör helst inte ämnet. Tassar runt och undviker alla ämnen som kan frambringa fördomsfulla tankar.

Jag tror att detta är GRUNDPROBLEMET!!!
Vi som inte är mot invandring, som inte har en massa unkna fördomar, vi borde öppna munnen betydligt mer än vi faktiskt gör. Vi borde protestera och argumentera stenhårt hela tiden. Bli lika högljudda och tvärsäkra som de som öser fördomar och myter omkring sig.
Men för att kunna göra det måste vi ha bra argument!

Vi kanske måste bilda klubb där vi filar på våra argument och hur vi ska svara på alla dessa generaliseringar som folk öser ur sig till höger och vänster!!!
Eller är det bara jag som är så dålig på att stå upp för det jag tror på?

Det är ju egentligen de här generaliseringarna i vardagen som är problemet.
En smygrasist håller hela tiden på att ösa ur sig dumheter om invandrare och visst, det de säger kan stämma på en och annan. Men vi som inte tror på de här generaliseringarna har liksom inga bra saker att komma med. För vi generaliserar ju också om vi säger att invandrare INTE är brottslingar till exempel för det är ju inte sant. Brottslingar finns det bland både svenskar och invandrare och skulle det vara så att invandrare är överrepresenterade som rasister alltid påstår (vill veta fakta i den frågan) så kanske det beror på den utsatthet de lever under. De har kanske svårare att ta sig in i samhället och så vidare. Men om detta vet jag för lite för att ge mig in i diskussionen och det är det som skiljer mig och en fördomsspridare åt. Jag tror inte på fördomar, och om jag har några är jag pinsamt medveten om dem och därför ger jag mig inte in i diskussioner för att jag känner att jag inte behärskar ämnet, medan den fördomsfulle inte alls har samma självinsikt utan går hela vägen in i diskussionen med de argument hen hört så många andra säga och därför gladeligen upprepar för att det aldrig eller sällan bjuds på något motstånd. Inget motstånd - alltså är det sant???

Vi gör tokfel! JAG gör tokfel!
Vi som inte är rasister, eller inte vill sprida okunskap och fördomar och håller tyst för det mesta och tänker att det är bara en bunt idioter som öppnar munnen, att det är inget att göra något åt och så kanske man bara drar sig undan och hoppas att de där rösterna tystnar, vi borde ta strid!

Vi måste byta taktik. Ge svar på tal. Ge antirasismen en HÖGRE röst. Inte bara försöka tiga ihjäl de korkade människorna som inte orkar tänka och därför går på alla unkna fördomar.

Jag önskar att det fanns ett forum för oss som vill ha verkliga argument. Som vill ha nyanserade svar på generaliserande fördomar som hela tiden yttras till höger och vänster. Slipade, smarta svar som får den fördomsfulle att lyssna och tänka efter.
Det här är egentligen kärnan i vardagsrasismen. Tystnaden. Undfallandet. Tankarna att det är en generationsfråga eller att de inte vet bättre...
Jag TROR att den som upprepar gamla fördomar som den egentligen inte vet ett skvatt om helt enkelt inte TÄNKT. De bara upprepar det de hört från föräldrar, släktningar, arbetskompisar, vänner och så vidare. De tror att när så många säger det måste det ju vara sant.
Någon säger alltid att de LÄST och VET med säkerhet.
Därför är det så svårt att bemöta om man inte har FAKTA.

Smygrasismen ökar och jag hör allt oftare korkade fördomar uttalas nästan slentrianmässigt och jag vet aldrig vad jag ska säga när det är vuxna, till synes etablerade människor som säger sånt här. Jag blir bara bestört och beklämd och tänker att det är inte konstigt att samhället ser ut som det gör.

I år är det valår och det vore ju helt förfärligt om vi lät Sverigedemokraterna bli stora. Sveriges tredje största parti ser det ut som om de skulle kunna bli idag. Det FÅR inte ske!!!
Vi måste hjälpas åt. Och nu säger jag VI som att alla ni som läser här håller med och faktiskt är det så att alla ni som läser MÅSTE hålla med. För om ni gillar mina tankar annars finns det inte en chans att ni inte håller med. Allt jag tycker och tänker alla dagar året runt andas precis det här. Det finns inte en chans att du är mot invandrare och har rasistiska tankar om du gillar min blogg. Då är du bara förvirrad och bortkollrad av några andra bortkollrade människor.


Börja TÄNK. Lyssna inte på fördomar. Sprid de inte vidare. Ta reda på fakta. Men framför allt var solidarisk. Sätt dig själv in i varje fördom du yttrar. Byt ut det du säger mot ett annat ord och upptäck hur absurt det egentligen är med generaliseringar.

"Zigenare stjäl". Byt nu ut zigenare mot rödhåriga. "Rödhåriga stjäl". Eller "gråhåriga stjäl". Fatta så absurt. Att dra alla över en kam har aldrig varit särskilt smart och ändå är det så det går till. Hela jävla tiden. Nu är det dags att koppla in hjärncellerna. Om inte förr.

Jag efterlyser en rörelse som ger en motvikt till den här vardagliga smygrasismen. Någonstans där man kan hitta goda argument för oss som inte vill sprida fördomar. Hur tystar man vardagsrasismen på ett sätt som inte är obehagligt och jobbigt???

Tillägg dagen efter: Herregud vad jag är omständlig när jag skriver!!! Allt jag säger här skulle ha kunnat formulerats i några få meningar. Jag upprepar mig hela tiden och tuggar samma sak igen och igen, Jag behöver lära mig att "kill my darlings" för att få texten komprimerad och koncis. Den gnistrande stjärnan är till er som orkade läsa hela stycket!

29 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dej! Jag och min man har bestämt oss för att inte hålla tyst om rasism, med den påföljd att en hel hög med mänskor tycker vi är jättejobbiga och gnäller om onödiga saker... Men så får det gå, om det är det som är kostnaden så må det vara det, för jag kan bara inte stå tyst och inte säga nåt. Speciellt som det sen ibland kommer feedback från folk som börjar tänka om! Känns inte alls bra att fundera på framtiden när ekonomiska experter förutspår långtgående ekonomiska problem och folk traditionellt sett alltid behöver nån "utomstående" att skylla på (redan på medeltiden skyllde man pesten på judarna), det är då högervindarna börjar blåsa ännu hårdare och vill man verkligen vara en sån där person som medan nazismen tog rot i Tyskland bara står bredvid och blundar och inte säger nåt, för man vill ju inte vara besvärlig?
  kan förresten rekommendera sidan http://motargument.se/ Där hittar man ibland just motargument!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kolla in den där länken. Tack. Grejen är att det finns sammanhang där smygrasismen är så subtil att det slinker igenom, liksom inte värt att starta en diskussion om. Rasism står jag alltid upp för men "smygrasism" där folk använder dumma ord på ett slentrianmmässigt sätt är så svårt att bemöta då det inte alltid passar sig. Man är i en situation som inte är trygg liksom. Men det är där jag ändå tror att jag måste våga stå upp mer. För deras åsikter slinker ju ur deras munnar hela tiden.

   Radera
  2. det är just den där smygrasismen som vi brukar påpeka, och som gör att folk tycker vi är jobbiga ibland. Dvs när jag skrev att vi inte hålls tyst om rasism så inkluderade jag också smygrasism. Som när folk klagar på svenskar t ex (vilket är otroligt ironiskt om man själv pratar svenska) eller använder fula ord om romer och andra folkslag eller klagar på flyktingar/invandrare eller vad det nu är. Beror lite på vilken situation det är, om det är nån gammal mänska så låter jag det oftast vara, men med yngre folk så säger jag till, försöker vara hövlig, men påpeka att "det heter..." eller "det där stämmer inte helt" eller nåt liknande. Vilket har fått en del mänskor att klaga på oss och tycka vi är otroligt jobbiga mänskor. Man får höra "PK-maffia!" eller likande. Samma mänskor är manschauvunisitiska och har alla möjliga fördomar, så det är ingen större förlust direkt!

   Radera
 2. Håller med dig fullständigt. Svårt med argumenten, fast man tycker att man skulle ha tusentals....
  Hur kan ett parti som SD ens existera ?!!!
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obegripligt men tyvärr väldigt väldigt reellt.

   Radera
 3. Självklart svarar jag emot människor som klandrar och ger invandringen skulden för saker som sker i samhället.
  Jag brukar säga att oavsett varifrån nån kommer så begås det lika mycket brott, "svensk" eller invandrad!
  Vidare brukar jag säga att det ska Väldigt Mycket Till (läs krig och terror) för en person, att ge upp sitt land,familj, hus, liv, för att fly Allt, och hamna i ovisshet och på nåder!
  Och så kommer de till oss, här i Sverige....kallt, mörkt, stelt....! Det finns betydligt attraktivare länder än Sverige att fly till, inte att förglömma.
  Man ska nästan vara infödd tredje generationen för att passa in, "gå hem" på vissa platser.
  Nej rädslan för förändring är starkare hos en del av oss, och den kan bara brytas av kunskap och peronliga möten med andra människor.
  När man får en personlig relation, stor eller liten, till en människa i flykt, måste man vara av ett väldigt hårdhjärtat slag för att inte ens hjärta ska vekna.
  Människor som säger så här dumma grejer kanske själva är "i flykt" i sitt svenska liv.
  Brukar jag göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte tusan åker folk hit till kalla kyliga norden i onödan precis! Bra att du ger svar på tal. Jag försöker så ofta jag kan men jag tycker det finns allt för många situationer där jag väljer tystnad istället. Som om en förälder man känner ytligt via barnen vräker ut sig nåt eller någon man bara känner via någon annan osv.

   Radera
 4. HÅller med dig fullständigt. Lever i en stad där jag tycker man möts av (små)racism hela tiden. Bemöter det genom att vara ihärdig. Aldrig påstridig, men jag tror att droppen urholkar stenen. Små naggande, konsekventa påståenden från min sida som kanske inte ha faktabakgrund (jag ids inte leta fram fakta) men som jag hoppas och tror i slutändan får rasisterna att vackla. Aldrig låta en rasistisk kommentar eller ett skämt gå obemärkt förbi, alltid påtala motsatsen. Kanske hjälper det inte, men det stjälper nog inte heller. Fast ibland möter man ju hårdare motstånd än man förutser. Jämnmod, ihärdighet, fast egen övertygelse och ständigt naggande är min melodi.

  Tänker på dig och din livssituation och tänker på att jag snart nog är där själv. Ringde min mamma och sade att hon varit en kanonmamma efter att jag läst din blogg. Du berör. Tänker på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, det där med fakta. Jag har märkt att uppradande av fakta ofta inte vinner någon över till den egna sidan. De riktigt härdade är laddade till tusen med "fakta"argument. En "fakta"diskussion har i min erfarenhet ofta lett till att jag hamnar på det hala i slutändan. Jag skippar det när jag möter en riktigt hårdnackad en nu för tiden. Men som sagt, naggar på med andra argument. Känsloargument lättare att använda för mig, typ "Tänk om du hade varit på flykt från ditt land.." "Tänk om du hade blivit behandlad på ett annat sätt för att du hade en annan hudfärg" "Byt ut ordet blatte mot kvinna, vad händer då? Är alla kvinnor mindre vetande.."

   Radera
  2. Du har nog rätt där, fakta är kanske ingen större idé-de tror kanske det är påhittat också. Eftersom de tror på det de säger redan. Ja, att få dem att KÄNNA är nog den smartaste vägen att gå.

   Radera
 5. Ja du precis så här känner jag också. Ingen enda människa vill väl fly från sitt hem + familj + släkt o vänner, sitt land om det inte är för att det är sista utvägen för att få överleva och hoppas kunna ge sina barn en framtid. Har skrivit flera kommentarer om den sorg som du drabbats av, men "det har blivit fel och försvunnit samt att jag ibland inte funnit rätta ord? + att mina dumma skitfingrar inte lyder mig " så därför har du inte hört något från mig tidigare. (detta har jag fått skriva om flera ggr då texten hoppar iväg för mig) Nu Godnattkram! <3

  SvaraRadera
 6. Har på sistone börjat fundera mer o mer på detta. Kunde ha skrivit samma inlägg.... Eller nej, mitt hade blivit supersvammligt :) men som sagt, tankarna vi har är dom samma. Står och tyst ibland för att jag känner att jag saknar kött på bena

  SvaraRadera
 7. Hmmm... Kunde inte skriva klart i förra inlägget ;(
  Kött på bena med faktaargument. Jag brukar prata om känslor istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som någon skrev. Tystnad kan vara en slags protest. Så vi kan nog ändå känna oss lite nöjda.

   Radera
 8. Jag har sagt emot många gånger men också suttit tyst när jag inte orkat, fast jag vet att jag borde agerat.
  Ibland har faktiskt tystnaden hjälpt lite, att folk blir osäkra och tystnar dom med när man inte håller med dom, eller så börjar dom förklara sej.
  Ett viktigt och bra inlägg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tamejtusan du har rätt. Tystnad är effektivare än man tror. Att få folk att känna sig dumma och korkade när de häver ur sig! Kanske bra taktik ändå!

   Radera
 9. Hej jag vill bara säga att jag gillar både SD och din blogg, kanske är jag knäpp då men så är det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir MYCKET mycket förvånad!!! Hur är det möjligt? Kan jag omvända dig på nåt sätt? :)

   Radera
  2. Jag är också otroligt förvånad.

   Radera
 10. Bästa Persilja - jag måste också skärpa mig och säga ifrån mer!
  Stora kramen!

  SvaraRadera
 11. Jag börjar med att säga att det är rätt typiskt SD-manér att vara "Anonym" när man gillar SD.
  Sedan säger jag HEJA PERSILJA, du skriver sååå bra och du är inte omständlig, du tänker och vrider och vänder på det som inte alltid är så lätt.
  Tja, för egen del så ser "motståndet mot rasism" ut såhär: jag har barn med en s.k. ex-jugoslav, d.v.s. han är kroat och helt icke-kriminell, högutbildad, villa, bil och allt det vanliga, supermjukispappa dessutom!
  Nuförtiden så lever jag och sover bredvid och med en riktig såndäringa arabisk muslim från ett skjutglatt land, herregu´bevars, jodå. Inte en enda gång har han försökt bomba vare sig vårt hem eller något annat, inte är han kriminell eller våldtäktsbenägen heller, han är en högutbildad man som tyvärr inte kunde få fortsätta leva i fred och frihet i sitt land så han kom hit och en jäkla tur var väl det för vi älskar varann innerligt! Han är den varmaste och vackraste man jag sett och han får mig att skratta ofta! Så mitt motstånd mot rasism är helt sonika mitt vardagliga liv. Ja, förutom min trut då som inte alltid är så lätt att stänga när jag blir arg.
  Det är något med de där rasistiska människorna som själva inte anser sig säga eller göra något rasistiskt, de liksom bara talar om "fakta", de verkar alla lite....dumma i huvudet! För de kör på helt blinda och empatilösa oavsett argument och det är väl inte något som vi andra tycker är okej att göra för det är just dumt och visar på att man inte förstått något alldeles grundläggande, nämligen - att vilja leva, värma sig, äta, sova i frid samt att kunna ge sina barn en trygg uppväxt är icke kopplat till hudfärg, kultur eller religion, häpp! Och som nämnts, om jag skulle tvingas fly Sverige efter att först genomgått krig och helvete så skulle jag dra bara jag fick leva. Klart, slut.

  SvaraRadera
 12. och jag säger amen till allt som du skrivit här - inte alls omständligt - utan tvärsom väldigt bra och jag tror verkligen du får folk att tänka till bara genom det här inlägget! Tror inte alla ens reflekterar över att de har de där rasistiska tendenserna utan som sagt bara har bestämt sig för sina heliga åsikter. känslovägen är nog den bästa tror jag med. bra att byta ur orden..och få folk att reflektera över vad de egentligen säger och tänker. svårt ämne dock. ska bli bättre på att tycka till högt tänker jag. men jag har turligt nog inte många kring mig som låter illa på det där sättet...! Men jag säger Hurra!! till dina ord och sänder många kramar...

  Har du lust att ses snart förresten? Lite gåvor här, och en del funderingar jag hade behövt hjälp med. snart ska vi börja försöka tapetsera med de gamla bokbladen i lillhallen och jag undrar vad för lim som är bäst att använda. sen måste jag vara världens mest korkade person...försökte skaffa pinterest, men fattar typ ingenting av hur man gör för att få den där bildkavalkaden och trixen till. ja är inloggad och står där bara som ett fåån..:) kanske du kan hjälpa..?

  Många kramar om..Lycke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fullt upp med begravning denna vecka och efter det kommer jag att vara lite av en urvriden vante. Tror jag. Jag får höra av mig sen. Jag använde vanligt tapetlim. Pinerest får jag visa sen, om jag kommer ihåg. Vet inte hur långt du kommit... Vi hörs. Kram

   Radera
 13. ojoj, jag förstår såklart !!! Önskar jag kunde hjälpa att göra allting bättre. men mina tankar har du. skickar massa healing så fort jag tänker på er. Vill inte alls verka okänslig. Tänkte lite så att det kunde vara gott med töntiga vardagsbestyr med en sån där oteknisk typ som jag (ler) lite så var min tanke med förslaget så du inte tror jag är helt okänslig med mina frågor. Önskar dig allt gott vännen. Många varma kramar *+*+***

  ~Lycke

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Så mitt i prick! Precis mina känslor när det kommer till den här j-la vardagsrasismen man märker av alltför ofta.
  Ibland säger jag emot, men puckona ger sig aldrig.
  Oftast orkar jag inte heller argumentera, men kokar inombords.
  Håller med om att VI måste säga ifrån, emot och till! Annars gror alla fördomar och sprids mer och mer.

  För övrigt är jag lycklig som börjat läsa bloggar igen och hittat dig, en "gammal" favorit från förr.
  Favoritmarkerad nu!

  SvaraRadera