28 aug. 2014

Tankar före.

Innan jag fick barn hade jag många tankar om hur jag skulle vara som mamma. Mycket blev så men minst lika mycket, om inte mer, blev inte så.  Det där tror jag många känner igen.
Man har en klar bild men man har ingen aning egentligen.

Lite så tror jag det blir nu när jag läser till lärare. Ambitionen är skyhög, förväntningarna stora, tankarna nästan svindlande och idéerna många.
Att plugga kommer att vara som en graviditet.
Att börja jobba som lärare blir föräldraskapet.
Förmodligen kommer mycket att bli som man tänkt, men mer kommer nog inte att bli så.
Jag säger inte att det här är något dåligt. Många upplevelser som förälder var glada överraskningar, som att vissa saker kunde jag fast jag inte hade en aning om att jag kunde och jag hade egenskaper som jag inte visste att jag hade.
Jag anar att det är på samma sätt för lärarstudenten. Mycket kommer att bli överraskningar väl i yrket. Både goda och dåliga men det är ju det som är tjusningen också.

Skolan har alltid intresserat mig. Långt innan jag satte saker på pränt har jag funderat kring skolfrågor. När jag nyss börjat blogga för sju år sen skrev jag inlägg som reflekterade över skolan och jag tänker fortfarande ungefär så.
Jag gissar att de som är lärare och läser/läste mina ord är mer luttrade, och tänker  "jaja idéer kan man ha, men i verkligheten ser det annars ut".  Kanske ungefär som de som redan har fått barn som lyssnar på en förstagångsföderskas alla planer på vad hon ska göra när babyn är född. Man vet att inget blir precis som hon tänkt men man låter henne hållas och upptäcka det alldeles själv.

Jag förstår att jag kommer att kämpa med ekonomiska ramar, rektorers mål, skolors traditioner, föräldrars skepsis, barns olika behov, egen trötthet och helt enkelt ovana med jobbet. Men kanske kommer jag också att ha en en del ny kreativitet och energi in i uppdraget.

Jag har lärt mig att inget går på räls. Men jag har massor av tankar och idéer och massor av lust inför det här och med vetskapen att jag förmodligen kommer att stöta på en helt annan verklighet än den jag tror gör att jag bara blir mer taggad!

Det ska bli SÅ roligt att få börja insupa kunskapen. På måndag börjar första föreläsningen och jag kan knappt vänta.

(Åldersnojan har jag spolat ner i toaletten. Så det så!)Läs en bok så blir du klok. Läs två och bli en tok. (Boktok.)

4 kommentarer:

 1. Du kommer bli världens bästa lärare, det är jag säker på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Memmie! Världens bästa kanske är att ta i! Men vad vet man! :D hahahaha! Kram!

   Radera
 2. Om du visste vad mycket det betyder, att du tror det! :) Kram!

  SvaraRadera