8 sep. 2014

Nu är det på riktigt. Och kul!

Det har nu gått en vecka sen skolan började på riktigt.
Allt är mycket mycket bättre än hur det kändes första dagen. Ni kommer väl ihåg min fasa över att vara en gammal käring på fel plats. Nu känner jag mig helt acklimatiserad. Jag är en elev bland andra och alla klasskompisar må tänka vad de vill om denna mormor som börjat skolan, det märks då inte ett skvatt. De är alla snälla och accepterande. Vilken tur.
Jag tror att jag har fyra fantastiskt roliga år framför mig. Och jobbiga.
Det är en hel del att läsa in mellan lektionspassen.
Vissa saker vi läser är rolig läsning. Mycket känner jag igen och tänker, men oj det där hade nästan jag kunnat skriva. Men långtifrån allt. Nänä! Så lätt ska jag inte ha det!
Just nu (förutom nu då jag tar en välbehövlig paus) läser jag en läxa som är så tung och akademisk att jag knappt fattar vad som står i texten. Jag gissar att jag är ringrostig men också att författaren använt ett onödigt krångligt språk. Sånt är jag allergisk mot!
Just det här stycket är det minst krångliga. Här har jag ju till och med kunnat förstå! Jojo, det kan nog bli tufft för Persiljan att plugga läroplansteori...
Vilken tur att det mesta annat är intressanta saker som är riktigt lättläst.

 Pommac han tycker att jag är tråkig som sitter still vid matbordet i timme efter timme istället för att leka med honom och hans boll. Sickna dumheter! Jag tror jag ska gå ut och kasta loss ett tag. Både för hans och min skull.

6 kommentarer:

 1. Underbart att du gör det du så gärna vill!! Och det verkar så fint att läsa läxor hemma hos dig för miljön är så vacker... ;)

  SvaraRadera
 2. GRATTIS till ditt beslut att bli skolelev igen! Jag tog min akademiska examen efter att jag fyllt 40 år och det har jag aldrig ångrat. Det gav så mycket till självkänsla och självförtroende att bara det var värt alla åren. Jag fick sen jobb ganska omgående och jobbade till pensionen som jag fick förra året. Om någon frågar vad som stärkt mig bäst i livet svarar jag mina studier! Så jag blir glad när fler tar beslutet att plugga i mogen ålder. Heja, heja fina Persilja! / Monika

  SvaraRadera
 3. Morotskalendern: :) Tack Monika. Det känns underbart rätt just nu! :)

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du är så motiverad och entusiastisk! Jag blir alltid lika förvånad när jag läser om skolvärlden i Sverige och påminns om hur stora skillnader det tydligen är mellan er och vår skolvärld - annars är det inte så stor skilland mellan våra länder, så det känns skumt att det ska vara så olika. Här har läraryrket en mycket högre status och utbildningen är längre än i Sverige (? tror jag? magistersutbildning). På finskt håll är den både bra och utmanande, mindre bra på finlandssvenskt håll, men ändå finns det en hög respekt för lärarna och deras yrke här. Tror jag läste nånstans nån som sade att det har gått politik i läraryrket och skolsystemet i många andra länder, men inte i Finland vilket har gjort att det inte har experimenterats fullt lika mycket här som hos er. Vilket jag är enormt tacksam för just nu när mina egna barn går här i skola! Jag skulle INTE vilja ha dom i skola i Danmark - vi har en helt otroligt bra liten skola här på vår lilla ort med ca 15-17 elever per förstaklass och en assistent i alla ettor och tvåor, vilket gör en helt enorm skillnad på inlärningen. Bara 2 mil härifrån i grannstaden så käbblar politikerna om allt möjligt och skär ner i skolorna, vilket betyder att dom har klasser om 25 elever och ca en fjärdedel mängden assistenter som vi har.

  Själv älskade jag att läsa alla teoretiska böcker när jag gick lärarutbildningen, men själva didaktiken var helt undermålig det året - dom hade dammat av en gammal lanthandelsman som skulle lära oss bli lärare och jag hade 100 ggr mer erfarenhet än han och fick ut helt noll av hans lektioner. Men böckerna och biblioteket - där hittade jag massor av guldkorn.
  Stort jättemycket lycka till med din utbildning! Det är alltid lika härligt med nån som brinner för det som dom håller på med!
  P.S. onödigt krångligt språk - sånt är bland det dummaste som finns! Tror det finns nåt smart einsteincitat om det att om man inte kan förklara begreppet så att en 5-åring förstår det så har man inte själv förstått begreppet! eller hur det nu var

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är coolt att du börjat plugga!!!

  SvaraRadera