20 juni 2014

Istälet för lyckopiller.

Jag har varit på en inspirationstankarresa. Fyllt på med härligheter. Använt ögonen och insupit vackerheter. Sånt gör gott. Jag hade bara med mig min halvtaskiga mobilkamera mest för att jag skulle uppleva allt härligt med egna ögon och inte genom kameralinsen. Det är så lätt att man glömmer bort att titta på riktigt då man har en stor kamera att titta genom.
Nu har jag fått det mesta rakt genom ögonen in på måbrahelalångavinternhårddisken i hjärnan och mobilbilderna jag ändå tog är små påminnelser till det hela. Och så får jag ju chansen att dela med mig här.

En av många härliga utflykter gick till antroposofernas oas i Ytterjärna. Här kan den vetgirige ta rätt på mer om vad detta är för ställe och vad antroposoferna pysslar med och har för filosofi och tankar bakom deras speciella färgsättningar. Vi njöt ganska ovetande av den vackra trädgården, färgerna, de smarta bygglösningarna och den mysiga butiken.












Kålrabbi.

Krukor!

Krukor!

Jag ville hemskt gärna ha krukan där bakom, den i cement. Men bära omkring på den...nä...

Lite större än vårt växthus.

Fint fuskfönster och notera att cykelstället målats i samma färg som väggen.









Fin hög bänk.


Bevattningssystem.




En annan utflykt gick till Taxinge kakslott. Så heter det inte men nu kallar jag det så. Där kan man välja på en himla massa tårtor, bakelser och kakor. Efter att man köat sig fram i en ringlande och lång kö gäller det att hålla huvudet kallt så att man inte tar för mycket, en stor valsvårighet uppstår då det dignande kakbordet ser himmelskt läckert ut. Men att sen hamna med fem tårtbitar och sju sorters kakor kan nog göra det största kakmonster illamående. Vi tog olika tårtor och kakor allihopa och så smakade vi av varann och kunde lämna slottet utan att bli det minsta illamående eller åksjuka på hemvägen. Fast det är klart då hade vi mätta och trötta vilat i parken en stund först.
Dignande kakbord.

Marängtårta med konjaksgrädde och en kaka med valnötter och honung.
En kladdkaka med ljustnougatöverdrag och en tryffelchokladbit.
Slottspark i Taxinge.


Den allra sista utflykten av många härliga innan vi lämnade min syster med familj var också den som fick mitt hjärta att klappa lite extra hårt. Det var ett sånt där ställe som var så mitt i prick på mig att jag blev alldeles svimfärdigt matt och glatt uppspelt på samma gång.
Så otroligt mysigt ställe!
Så fantastiskt underbar idé!
Så vansinnigt charmigt!!!
Ett crêperie i en grön husvagn med grammofontratt på taket som spelade härlig musik, framför en faluröd stor lada, med betande hästar framför och pricken över i, på egen sandstrand. Helt underbart och härligt.
Det ligger i Molstaberg, Sörmland, nära Gnesta.
Förutom den magiskt inspirerande miljön så var crêpen suveränt goda. Himmleskt goda! Och paret som hade den söta gröna vagnen med allt charmigt runtomkring var lika charmiga de!







Ta er dit! Bli charmerade. Det är en order!




När man ändå är i närheten av Stockholm som vi var vill man ju passa på att hänga där också så vi hyrde ett hotellrum för en natt mitt i smeten och så har vi trampat gator så att vi säkert lagt flera mil bakom oss. Mellan alla rushiga folkfyllda ställen som Drottninggatan och Gamla Stan med omnejd har vi pausat i de där skönare områdena dit de stora folkmängderna inte går i samma utsträckning.  Till exempel Hornsgatan på Södermalm som bjuder på lite variation från ett H&M var tionde meter och som dessutom har butikfria oaser som mysiga Tantolunden.
Det finns många härliga antikvariat att insupa bokkärlek i.





Liten nästan omärklig dekoration på muren till Hornsgatspuckeln,

I Gamla Stan finns i en medeltida källare ett Indiska där de säljer lite mer antika och speciellt utvalda möbler och saker.






Den tapeten ville Molly ha!




Molly dreglar över trollstavar på Sci-fibokhandeln i Gamla Stan.

NK


Honrsgatspuckeln.

Jag vill bli plåtslagare och göra såna här vackerheter!

Ljuvliga Tantolunden.

Någon har växt om sin mamma.





Vetekatten. (Fin lampa men jag vill räta upp ljusen!)


En fin men dyr affär. Brickorna kostade typ 1300 kronor styck.

Te på Vetekatten.
Det finns ett kafé som heter Vetekatten mitt i stan. Anrikt och mysigt med gamla vackra möbler och atmosfär. Men det såg inte ut som jag mindes det när jag sist var där. Tills jag kom på att det kafé jag egentligen tänkte på var Sturekatten, som är ännu mysigare. Hursomhelst ett utmärkt ställe att vila fötter och själ en stund.
Utsikt från vårt hotellrum.

Det pågick något spinningmaraton till långt in på kvällen.

Där fönstrena är öppna bodde vi.



 I fönstret var det härligt att sitta och glo på folk ända tills långt in på natten.


Ja det har varit en riktigt härlig och inspirerande liten tur. Alldeles lagom länge och alldeles lagom med upplevelser. En upplevelse jag väl kunnat vara utan är att jag (hör och häpna) GLÖMDE HELA RESVÄSKAN hemma. Jo. Du läste rätt. Hela resväskan stod kvar i vardagsrummet när jag kom fram till flygplatsen. Med kläder, sköna skor, smink, linser, presenter och allt jag behöver för att ha en bra semester. Trodde jag. Det gick hur bra som helst att vara utan kläder, smink och allt annat som jag trodde att jag behövde. Visst, lite obekväm var jag allt i början så första stoppet blev på Bpdyshop där jag köpte lite smink och så köpte jag en extra klänning på Monkirean och sen har jag växlat den jag hade på mig när jag for med den nya och det har gått så bra så.
Här nedan kommer bilder på sånt som ofta hamnar i min kamera. Krukor, växtlighet, fönster, trähus och mysiga vrår.






5 kommentarer:

  1. Åh det var jättemånga år sedan jag var till antroposoferna... måste nog försöka ta mig dit snart!! :-)
    Underbara inspirerande bilder!

    SvaraRadera
  2. Ha! Bodde i Järna innan vi flyttade till Bryssel så mellan 2003 och 2009 var Ytterjärna och "Antisarna" en del av min vardag. Under många år drev min mans kusins sambos familj (långsök men...) Nibble handelsträdgård.
    Kakslottet i Taxingen är mysigt och numera bor jag ju nära det!
    Kul att du fick energi och njöt av mina hemtrakter!

    SvaraRadera
  3. Hej, jaha, du har varit på alla vackra platser jag själv brukar besöka!! Förutom den ljuvliga husvagnen, den ska jag verkligen leta reda på, tack för tipset! Järna är jag i på tankning då och då. Hela omgivningen är så lugn och fin. Maten ljufvlig. Och Sthlm, kunde lika gärna bumpat ihop med dig där på söder, liksom "mina" stigar. Nästa gång kanske vi kunde ses! Stor kram!

    SvaraRadera
  4. Vad roligt det var att se bilderna och läsa om vad ni gjort. Länge sedan jag var till Stockholm, men minns och känner dofterna av dina bilder. Ojsan det där med väskan....Första gången vi var till USA så "kom väskan bort", himmel o pannkaka med presenter å allt "viktigt" . Men sen upptäckte jag hur skönt det var att "slippa" välja kläder för varje kväll eller dag. Ingen brydde sig (tror jag) och vi var ju på olika ställen....Kram

    SvaraRadera
  5. En sån mysig resa med både lugn och ro och storstadspuls.
    Många fina bilder också. Jag hade inte fixat att resa utan bagage. Bryr mej inte så mycket om smink men allt annat i necessären och kläder, skor och andra grejer...

    SvaraRadera